Pysyvän muutoksen aikaansaaminen on johtajan taidonnäyte, tavoite ja motivaation lähde. Kehittämistyössä onnistuminen vie yrityksen strategisia tavoitteita eteenpäin helpottaen asiakkaiden ja henkilöstön työarkea samalla, kun kustannukset otetaan haltuun kestävästi tulokselliseen toimintaan pääsemiseksi.
Vaikuttava kehittäminen uudistaa työkulttuuria eikä jää irralliseksi kehityshankkeeksi. Ei kuitenkaan ole helppoa saada työpaikan ihmisiä innostumaan ja omaksumaan uusia ajattelu- ja työtapoja kuormittavassa työarjessa, jossa työtä tehdään jatkuvien muutosten keskellä ja aikaa kehittämiseen on vähän.
Mitkä kolme oivallusta voivat auttaa sinua tekemään kehittämistyöstä entistä vaikuttavampaa?
1: Kohti hyvinvoivaa ja fiksua työarkea
Oletko johtajana miettinyt, miten saat työpaikan ihmiset ottamaan vastuuta ja viemään toimintaa oma-aloitteisesti kohti tavoitetta? Usein toimintatapoja lähdetään uudistamaan puhumalla tehokkuudesta ja asiakkaan palvelun parantamisesta. Samaan aikaan henkilöstö miettii, miten selvitä nykyisestä työkuormasta. Kun haluat saada henkilöstön motivoitumaan uudesta, panosta osaajia innostavan ja motivoivan tulevaisuuskuvan luomiseen.
Kun henkilöstö kokee, että kehittämisen tavoitteena on parantaa heidän työarkeaan ja heillä on aidosti mahdollisuus vaikuttaa, millä tavoin työarjessa jatkossa toimitaan, henkilöstö on valmiimpi lähtemään mukaan ja käyttämään aikaa muutoksen tekemiseen asiakkaan ja työnantajan tarpeeseen vastaamiseksi.
2: Aloita niin, että onnistut
Oletko tuskaillut kehittämisen olevan yksin puskemista, kun kenttä ei ota muutosta omakseen? Olet saattanut törmätä tilanteeseen, jossa johtaja itse on kädet syvällä savessa löytämässä ratkaisuja. Samaan aikaan henkilöstölle kehittämistoimet näyttäytyvät irrallisena, eivätkä tunnu johtavan mihinkään, mikä ei motivoi heitä käyttämään aikaansa ja osallistumaan. Johtajana helpotat omistajuuden ottamista ja ehkäiset muutosvastarintaa ennakoimalla.
Millä reitillä ja toimenpiteillä henkilöstö pääsee alussa luomaanne innostavaan tavoitetilaan paremmasta työarjesta? Systemaattisella kehittämisellä johtajasta tulee oivalluttaja, joka auttaa henkilöstöä löytämään arjessa toimivia työtapoja, joilla he vievät toimintaa kohti tavoitetta osaamistaan hyödyntäen.
3: Nopea parannus motivoi
Koetko johtajana painetta saada asioita eteenpäin, mutta et näe tulosta, koska kentällä muutos on hidasta? Usein kehittämisen lopputuotoksia aletaan viemään käytäntöön vasta hankkeen loppuvaiheessa. Ihmiset eivät kuitenkaan jaksa innostua pitkistä prosesseista päivän polttavien asioiden ajaessa edelle, mikä johtaa helposti siihen, ettei haluttua muutosta tapahdu. Varmista nopea parannus arkeen pilkkomalla muutos osiin ja aloittamalla nopeilla toimenpiteillä, joihin kentällä voidaan itse vaikuttaa.
Onnistumisen kokemukset luovat tulevaisuususkoa ja innostavat jatkamaan kehittämisen polulla. Voit olla varmoin mielin siitä, että pitkäjänteinen strateginen kehittäminen etenee pienin askelin, kun kaikki sitoutuvat yhteiseen suuntaan ja kenttä itse oppii tunnistamaan ja priorisoimaan muutostarpeita sekä löytämään arjessa toimivia ratkaisuja. Samalla johtajan aika, osaaminen ja voimavarat vapautuvat uusiin avauksiin, mikä tuo iloa ja innostusta johtajan työhön.
Onko muutoksen johtaminen teille ajankohtaista? Ota yhteyttä [email protected] ja katsotaan, miten meidän testatusti toimiva malli voisi toimia sinun johtamisen tukena!