Miksi? Siellä on ymmärretty, että ihmiset tekevät bisneksen. Lisäksi nykypäivänä bisneksen tekijöiden odotukset työlle, johtamiselle ja kulttuurille ovat erilaisia kuin aiemmin.
Nyt 2020 -luvulla tulemme näkemään uuden ajan hyvinvoivia työpaikkoja. Täällä asiakkaille ja organisaatiolle luodaan ylivertaista arvoa samalla, kun onnistutaan houkuttelemaan ja sitouttamaan alan parhaat tekijät.
Mieti, millaisessa työpaikassa sinä haluaisit työskennellä – asiantuntijana, esimiehenä, johtajana?
Hyvinvoivan työpaikan näkee ja tuntee
Mistä tunnistaa hyvinvoivan työpaikan?
Työt ei ahdista sinua sunnuntai-iltaisin. Töihin on kiva tulla. Töissä on hyvä fiilis ja tekemisen meininki. Yrityksessä arvostetaan ihmisiä. Saat tehdä merkityksellistä ja sopivan haastavaa työtä, jossa voit kasvaa ja kehittyä. Työn tekeminen on mielekästä ja sujuvaa. Työpäivän jälkeen aikaa ja energiaa on myös muille tärkeille asioille.
Asiakas on tyytyväinen. Tavoitteet saavutetaan. Esimiehenä voit keskittyä tulipalojen sammuttelun sijaan kokonaisuuden johtamiseen ja kehittämiseen entistä paremmaksi. Yhdessä voidaan olla ylpeitä tekemisestä ja tuloksista, joita saavutetaan. Syntyy energinen uutta luova edelläkävijä, jossa uudistuminen tehdään yhdessä sisältäpäin.
Uuden ajan menestyvä yritys on hyvinvoiva
Tulevaisuuden työelämän job designereina, työn ja organisaation muotoilijoina, luimme ilahtuneena Deloitten tuoretta tutkimusta, joka nostaa työhyvinvoinnin tulevaisuuden työn kärkiteemaksi. Global Human Capital Trends 2020 – tutkimukseen vastanneista johtajista 96 % näkee työhyvinvoinnin yrityksen vastuuna henkilöstöään kohtaan. Suomalaisista vastaajista 84 % pitää työhyvinvointia tärkeänä tai erittäin tärkeänä organisaation menestymisen kannalta.
Tutkimuksen mukaan yrityksissä hyvinvointi tulisi ottaa kiinteäksi osaksi työn suunnittelua, jotta henkilöstö voi hyvin ja suoriutuisi myös työstään parhaalla mahdollisella tavalla. Huolestuttavaa on se, että 79 % vastaajista kuitenkin kertoo, että organisaation strategiassa ei huomioida hyvinvointia työn suunnittelussa:
79 % of this year´s respondents report that their organization´s strategy does not explicitly seek to integrate well-being into the design of work – representing a huge missed opportunity.
Lähde: Deloitte Global Human Capital Trends 2020
Tästä olemme varmaan kaikki samaa mieltä - valtava potentiaali on vielä käyttämättä! Miten ihmiset voisivat voida hyvin, jos työarjen täyttää sekava ja sujumaton työ? Huono ilmapiiri ja yhteistyö? Jatkuva kiire ja ylityö? Huonosti hoidetut muutokset? Kulttuuri, jossa ei arvosteta ihmisiä? Onko tämä hyväksi myöskään bisnekselle?
Näin kohti hyvinvoivaa työpaikkaa
1. Aloita visiosta: Millainen työpaikka haluamme olla?
Kaikki alkaa aidosta halusta rakentaa hyvinvoiva työpaikka. Uuden ajan yrityksessä työhyvinvointi on strateginen tavoite, arvo ja kulttuuriperiaate. Näin työhyvinvoinnista tulee osa bisneksen ja työn suunnittelua, johtamista ja tapaa toimia. Hyvinvoivassa työpaikassa organisaatio nähdään ihmisistä muodostuvana yhteisönä, jolle halutaan mahdollistaa paras työarki, jossa voidaan nauttia työn tekemisestä. Tehdään asiakkaalle parasta palvelua ja asiakaskokemusta kohti bisnestavoitteita ja visiota.
Kirjoitimme aiemmin strategisesta työhyvinvoinnista Presserin
Vaikuttajablogiin: Oletteko te työhyvinvoinnin edelläkävijä?
2. Ymmärrä nykytila: Mitkä ovat esimiesten ja henkilöstön työhyvinvoinnin tarpeet?
Kun halutaan parantaa työhyvinvointia, käännä katse esimiesten ja henkilöstön työarkeen. Alkuun pääset helposti hyödyntämällä yrityksen jo olemassa olevaa dataa henkilöstön työhyvinvoinnin tilasta. Esimerkiksi työtyytyväisyyskyselyn tuloksista on usein nähtävissä tarpeita, joita ei ole vielä huomioitu työhyvinvoinnin kehittämisessä. Tunnista vaikuttavat toimenpiteet.
3. Arki ratkaisee: Johda, viesti, muotoile työhyvinvoinnin peruspilarit todeksi työarkeen
Työhyvinvoinnin kehityskohteet työarjessa ovat erilaisia riippuen tiimien ja palveluketjujen nykytilasta. Siksi vaikuttava työhyvinvoinnin kehittäminen tapahtuu siellä, missä työ tehdään yhdessä niiden kanssa, ketkä työtä tekevät. Edelläkävijäyrityksissä työhyvinvoinnin kehittämisessä siirrytään jo yksilön elintavoista ihmislähtöiseen työn ja organisaation muotoiluun. Tämän avulla muotoillaan bisneksen tekijöille mielekäs, merkityksellinen ja sujuva työ, jossa viihdytään ja tehdään tulosta.
Rakenna hyvinvoiva työpaikka nostamalla työhyvinvointi strategiseen bisneksen ja työn suunnitteluun. Ymmärrä työhyvinvoinnin lähtötila ja tarpeet. Muotoile työhyvinvoinnin peruspilarit todeksi tiimin ja palveluketjun työarkeen. Luo uuden ajan kilpailuetu, jota ei voi kopioida.
Kati Rautio & Niko Leppänen
Brossa on rohkea ja intohimoinen uuden ajan job design -yritys. Rakennamme unelmien työpaikkoja, jossa viihdytään ja tehdään tulosta. Olemme työelämän kehittämisen uusi sukupolvi. Uuden ajan osaajia ja tekijöitä. Unelmien työn arkkitehteja. Meidän kanssa johdat, viestit, muotoilet uuden ajan työn ja kulttuurin. Saat hyvinvoivan, menestyvän ja uudistuvan työpaikan, joka houkuttelee ja sitouttaa parhaat osaajat.
Haluatteko lähteä rakentamaan hyvinvoivan työpaikan? Tehdään se yhdessä! Lähdetään liikkeelle valmentavalla visiointityöpajalla. Tunnistetaan työhyvinvoinnin nykytila ja vaikuttavat toimenpiteet Design Challenge Dayn avulla. Saatte konkreettiset askeleet uudistumiseen kohti hyvinvoivaa työarkea.
Kysy lisää! Unelmien työ on yhteydenoton päässä: [email protected]